Adoptie - Palika

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Coaching, Adoptie & Traumaverwerking
Adoptie
Mijn adoptie

In Sri-Lanka ben ik geboren. Wanneer ik daar ben, voel ik mij ‘thuis’. Maar ondanks dat ik mij er heel erg thuis voel, zal ik er nooit thuis zijn. Want ik ben er niet opgegroeid. In Nederland ben ik opgegroeid, maar ben ik nooit helemaal ‘thuis’, omdat mijn roots hier niet liggen.

Door mijn ervaringen en zelfontwikkeling ben ik erachter gekomen dat ‘mijn thuis’ niet gaat om het land. Je thuis is niet te vangen in een land, bij mensen, in je omgeving en zelfs niet in je familie. Je ‘thuis’ ben je zelf.

Geadopteerd

Je bent een baby’tje dat wordt geboren in een ander land dan Nederland. Je komt bij ouders die blank zijn, je komt in een land met andere waarden en normen, je komt in een andere cultuur, je komt in een land met andere seizoenen en temperaturen. Je komt in een land die in alle opzichten anders voelt en er uitziet. Hoe klein een kindje ook is, ge-adopteerden dragen dit genetisch altijd met zich mee. En dit geeft tweestrijd in ons hele systeem. Ook wanneer in je eigen land wordt geadopteerd, voel je je anders. Het voelt alsof je er niet bij hoort, alsof er iets niet klopt. Waar bij interlandelijke adoptie de huidkleur anders kan zijn, zie je er uit als ieder ander, maar zo voelt het niet.
(Toekomstige) Adoptieouders

Het is niet alleen afhankelijk van het kind of het goed hecht. Een belangrijke rol speelt hierin voor de adoptieouders. Het is van belang dat wanneer je een kindje adopteert of hebt ge-adopteerd, dat je durft te kijken naar je eigen rugzak. Kinderen met hechtingsproblematiek reageren vaak anders op verschillende situaties en mensen. Het is niet omdat ouders dat niet willen. Je hebt een enorm groot hart en wilt alleen maar het beste voor je kind. Vanuit je kunnen en regelmatig vanuit je onmacht doe je datgene waarvan je denkt dat dat het beste is. Omdat je niet beter weet, omdat het je niet anders geleerd is, omdat het deze generatie is, omdat….. je geen handvaten hebt gekregen, simpelweg omdat je geen andere manier weet en soms vanuit interne wanhoop maar iets doet in de hoop dat het vanzelf weer goed komt. Een kind met hechtingsproblematiek is niet makkelijk, maar met de juiste tools en het weten, kun je echt een veilige haven worden voor je kind, met welke achtergrond dan ook. Ook daar kan ik je bij helpen. Het kan een probleem zijn, maar het hoeft geen groot probleem te zijn. Niet de problemen hebben de overhand, maar ik ga uit van de mogelijkheden en kwaliteiten die ieder kind in zich heeft.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu